Demikát × demykát

So slovom demikát sa stretneme predovšetkým v našej národnej, prípadne valaskej kuchyni. Demikát je označenie pre polievku vyrábanú z bryndze. Existuje niekoľko receptov, ako túto polievku pripravovať. Zaujímavosťou je, že sa len ohrieva, ale nevarí, aby nedošlo k strate vitamínov.

Názov sa vyskytuje len v nárečovej podobe. Pomenovanie tohto pastierskeho jedla pochádza z rumunských Karpát. Rumunský názov polievka pochádza z latinského míca, „omrvinka„. Demikát bol tiež názov slovenskej rockovej skupiny z osemdesiatych rokov. Všimnite si, že v oboch prípadoch píšeme tento výraz s mäkkým -i.

Podstatné meno demikát je rodu mužského neživotného, skloňujeme ho podľa vzoru dub.

Príklady:

Liptovská nátierka môže tiež slúžiť ako základná surovina na prípravu demikátu.

Demikát milujem, najlepší som jedla spolu s fazuľovou polievkou na jednom salaši na Spiši, a na tú chuť nezabudnem.

Rate this post
Send this to a friend