Kostarika × Kostaryka
Ďalšia krajina, ktorej pravopis sa naučíme správne. Tentokrát ide o štát zo Strednej Ameriky, ktorý susedí s Panamou a Nikaraguou.
Ďalšia krajina, ktorej pravopis sa naučíme správne. Tentokrát ide o štát zo Strednej Ameriky, ktorý susedí s Panamou a Nikaraguou.
Tentokrát sa pozrieme na hlavné a zároveň najväčšie mesto Ukrajiny. Mesto leží na rieke Dneper a vrátane aglomerácie v ňom žije viac než 3 milióny obyvateľov. Pre svoju starobylosť je nazývané "matkou ruských miest". V znaku mesta je archanjel Michael s plamenným mečom.
Slovo absces je odborným názvom pre vred alebo ložisko hnisu. Je to dutina v živočíšnom tkanive vyplnená hnisom, ktorá vznikla zápalovým rozpadom. Slovo pochádza z latinského abscessus. Správny tvar slovenského slovíčka vychádza z pôvodného zápisu v latinčine.
Pôvodom je toto slovo z latinčiny (konkrétne zo substantíva absorption) a znamená pohlcovanie či vstrebávanie. Správny tvar je teda s písmenom p - absorpcia. U prídavného mena absorpčný sa tiež píše správne p a nie b.
Citátový výraz ad hoc pochádza z latinčiny a zachoval si svoj pôvodný pravopis dodnes.
Toto podstatné meno označuje, ako všetci vieme, drobnú cukrovinku z čokolády. Majú ju rady deti, ale možno ešte radšej dospelí. Bonbóny sa vyrábajú zo všetkých druhov čokolád - tmavej, mliečnej, bielej, s rôznymi náplňami či orieškami. Skrátka vyberie si každý. Ale ako je to s pravopisom?
V tomto prípade slovenský pravopis uznáva ako správny jedine tvar byrokracia s "y". Výraz byrokracia je cudzieho pôvodu, a preto preň platia iné pravidlá než pre slová pôvodne slovenské.
Názov tohto ochorenia už plní nejaký čas novinové titulky, je ale vždy písaný v súlade s pravidlami? Je správne názov s veľkým začiatočným písmenom, so všetkými písmenami veľkými, alebo s malým začiatočným?
Určite ste sa niekedy stretli s človekom, ktorý bol prudkej a vznetlivej povahy. Takému človeku sa hovorí cholerik.
So slovom demikát sa stretneme predovšetkým v našej národnej, prípadne valaskej kuchyni. Demikát je označenie pre polievku vyrábanú z bryndze. Existuje niekoľko receptov, ako túto polievku pripravovať. Zaujímavosťou je, že sa len ohrieva, ale nevarí, aby nedošlo k strate vitamínov.