Cider × cidre × sajder × cidr
Cider je alkoholický jablkový nápoj. Výslovnosť je „sajder“, rozhodne ale nie je možné slovo foneticky prepisovať (ako sajder) ale jedine „cider“ či „cidre“ (záleží na type nápoja, viď nižšie). Pôvod slova môžeme nájsť v 13. storočí, kedy sa slovo dostalo z francúzštiny do angličtiny.
Pri textovom zápise myslite na to, že cider označuje jemný alkoholický nápoj z jabĺk (veľmi často z koncentrátu, sušenej šťavy, prípadne aj čerstvo vylisovanej, pripravovaný anglickým „rýchlokvaseným“ spôsobom. Je tiež často pasterizovaný, ochutený a prisladzovaný. Bublinky v nápoji sú doplnkovo vytvorené oxidom uhličitým.
Druhý zápis cidre (vyslovovaný jedine ako „sídr“) je správny pre podobný jemne alkoholický nápoj z čerstvého jablčného muštu, ktorý však je spracovávaný dlhou metódou zretia (cca 6-8 mesiacov) a nie je dochucovaný a dosladený. Perlivosť (sýtenosť) vzniká prirodzene pri dlhom zretí. Tento nápoj je naopak pôvodom z Francúzska.
Príklady:
Mám rád stredne kyslý cider s jemnými jablkovými tónmi, ale aj ten s príchuťou višne je fajn.
Ako právoplatný nápoj k obedu uznávam len pravý cidre zo sladkých jabĺčok.