Nátierka × pomazánka

Nátierka je roztierateľná zmes z rozličných potravín upravená na natieranie chleba a pečiva. Medzi najpopulárnejšie nátierky v našich končinách patria vajíčková, rybacia, tvarohová, bryndzová, nivová…

Fantázii sa však medze nekladú! Teoreticky môžete čokoľvek, čo vám chutí, a má prijateľnú konzistenciu, vymiešať s maslom, tvarohom alebo čerstvým syrom a máte nátierku podľa vlastných predstáv. V kurze sú tiež hummus alebo guacamole, ktoré pochádzajú z cudziny, kde sa podávajú v inej forme. Ale čo na tom, keď si ich natriete na chlieb, stávajú sa z nich vlastne nátierky.

Nátierka môže byť tiež sladká – medová či lekvárová. Stačí danú ingredienciu zmiešať s maslom. Nesmieme tiež zabúdať na slávnu lieskovo-orieškovú nátierku nemenovanej značky.
Prečo však toľko píšeme o nátierkach? Preto, že sa často stretávame i s výrazom pomazánka, avšak tento výraz nie je spisovný. Neodporúčame vám ho teda používať.

Príklady:

Na prípravu vajíčkovej nátierky potrebujeme 4 vajíčka, maslo, cibuľu, lyžičku horčice, korenie a soľ na dochutenie.

Hosťom ponúkla chlebíčky s rozličnými domácimi nátierkami.

Rate this post
Send this to a friend