Rizoto × ryzoto × risotto
Slovo sa u nás používa od 20. storočia ako ryža s kúskami mäsa, zeleniny, húb či ďalších ingrediencií.
Jedlo sa u nás často pripravuje na jednoduchší spôsob: mrazená zelenina, niekedy i párky. Milovníci talianskej kuchyne však vedia, že do pravého rizota patrí predovšetkým kvalitná ryža, ideálne toho správneho typu na prípravu rizota, vývar, biele víno, parmezán a maslo. A prečo patrí do slova rizoto mäkké i?
Ryža, jedno z vybraných slov po R, sa píše s tvrdým y, ale slovo rizoto odvodzujeme od pôvodne talianskeho risotto a zachovávame písanie s mäkkým i. Predsa len sme si ho však prispôsobili nášmu jazyku – s sme vymenili za znelé z a používame jednoduché t namiesto zdvojeného.
Príklady:
Pripravil nám skvelé rizoto s lesnými hubami.
Hlavnou ingredienciou potrebnou na prípravu rizota je kvalitná ryža.