Rožok × rohlík
Rožok je druh pečiva, ktorý získal svoj názov vďaka tvaru pripomínajúcemu roh zvieraťa. Teší sa u nás veľkej obľube a konzumuje sa s rôznymi inými potravinami – s polievkami, prívarkami, šalátmi, s vajíčkami atď.
Natierame si naň rôzne slané i sladké dobroty – maslo, džem, med, roztierateľné syry, paštéty… Rožok s „niečím“ trvale patrí medzi favoritov medzi školskými desiatami. U malých detí je obľúbený ako jedno z prvých jedál „do ruky“. Používa sa aj výraz rožtek.
Na slovo rohlík však zabudnite, v spisovnej slovenčine nemá svoje miesto. Keď budete najbližšie na nákupe, uistite sa, že si beriete do košíka dvadsať rožkov, a nie rohlíkov.
Príklady:
Mama mu natrela rožok s maslom a so syrom, aby nebol hladný, kým bude hotová večera.
Z pekárne rozvoniaval teplý chlieb a rožky.