Whisky × whiskey
Hoci sa stretávame s obomi verziami, slovenský pravopis uznáva len jednu formu. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktorú.
O čo vlastne ide? Je to alkoholický nápoj destilovaný z obilnín – z jačmeňa alebo kukurice, zrejúci v drevených sudoch (väčšinou sú to sudy z dubového dreva). Podľa znalcov sa nemôže stať, aby dve rôzne značky whisky chutili rovnako.
Na svete existuje niekoľko základných druhov whisky. Drvivá väčšina sa vyrába v anglosaských krajinách – teda tam, kde sa hovorí (aj) po anglicky. Čo sa týka samotného názvu, v Škótsku, Walesu a Kanade sa používa označenie whisky, v Írsku a USA je to whiskey.
Každopádne prešlo toto slovo zaujímavým vývojom – od pôvodne škótskeho uisge beatha, doslova voda života, cez staršie anglické slovo usquebaugh, neskôr whisquybeath, až po whiskybae, čo sa už len skrátilo na dnešný názov whisky/whiskey. V spisovnej slovenčine má svoje miesto to prvé – whisky.
Príklady:
Hoci často panuje názor, že viacdruhová whisky nie je kvalitná, nie je to pravda.
Pravá škótska whisky má byť dvakrát destilovaná z jačmenného sladu.